Podmladak
Ako je sve dobro prošlo, kuja će najvjerojatnije ostati skotna i nakon 58 do 65 dana, a najčešće nakon 63 dana možemo očekivati potomstvo. Prvih tridesetak dana protječe sasvim uobičajeno, kao da se ništa nije dogodilo. Znaci tjeranja će nakon parenja veoma brzo nestati, kuja će se ponašati uobičajeno, tek će joj biti normalan.

nosenje-stenaca.jpg

U to vrijeme praktički nije moguće znati je li zanijela ili nije. Tek oko tridesetog dana iskusno oko uzgajača uočit će prve promjene. Kuja će odjednom izgubiti tek, postat će nemirna, može se dogoditi da po koji put povrati pojedenu hranu, a i stolica može postati lagano proljevasta. No, te promjene nestaju same od sebe za dan - dva, tek se naglo pojačava, čak udvostručuje, a trbuh polako počinje rasti. Tad se i uobičajenim veterinarskim pretragama može dokazati skotnost. Iskusan stručnjak moći će opipati plodove u trbuhu, pretraga mokraće na gravidnost dat će pozitivan rezultat, a rendgenskom pretragom moći će se unaprijed znati koliko plodova nosi, koliko ih, dakle, možemo očekivati pri porodu. U tom periodu posebnu pažnju moramo posvetiti prehrani buduće majke jer istovremeno hranimo i njezino potomstvo. Potrebno ju je hraniti obilno, ali i kvalitetnom hranom koja je neće debljati već će omogućiti normalan razvoj plodova bez štete po njezino zdravlje. To znači da se u hrani mora nalaziti povećana količina kalcija i fosfora, vitamina A, D i E, te mnogo veća količina bjelančevina. To postižemo tako što ćemo udvostručiti količinu mesa, ali smanjiti masti i ugljikohidrate. Zatim ćemo obroku redovito dodavati po koji sirovi žumanjak, osušene i u prah zdrobljene ljuske jaja, svježi kravlji sir, obrano mlijeko i učestalije obroke sirove teleće jetrice. Hrani možemo dodavati i neke gotove tvorničke vitaminske pripravke, ali samo u dogovoru s veterinarom.

Neposredno prije poroda kuji će se objesiti trbuh, sise napuniti mlijekom, a vidljiva će biti i njezina briga o budućem potomstvu: počet će uređivati mjesto gdje se kani ošteniti. U tome joj moramo pomoći. U miran i zamračen kut, odvojen od svakodnevne upotrebe, postavit ćemo plitak sanduk na čijem ćemo dnu postaviti spužvastu gumu obučenu u čistu izglačanu bijelu prostirku. Ako smo mjesto dobro odabrali, kuja će ga odmah prihvatiti i zatim dotjerati ležaj prema svojim potrebama i instinktu.