Štenad se rada slijepa i nemoćna. Majka ih pazi, brine se o njima, hrani ih, čisti i ureduje. Promatrajući leglo iz dana u dan možemo uočavati promjene na psićima. Možemo vidjeti kako rastu, kako pomalo postaju pokretni, kako još slijepi osvajaju svoj teren i upoznavaju se s okolicom. Kada konačno između dvanaestog i petnaestog dana progledaju, već su sposobni za male avanture.

Medu njima ćemo uočiti primjerke određenog karaktera i posebnih vanjskih znakova, moći ćemo ih razlikovati međusobno, čak naslućivati koje su osobine naslijedili od svojih roditelja.

briga-o-leglu.jpg

Štenad u leglu valja zadržati do dobi od 8 tjedana. U tom vremenu štene uči i navikava se na društvenost, ali i na borbu za vlastita prava. Dolaze do izražaja i jačaju karakterne crte. Kuja majka im pobuđuje različite uvjetne reflekse, odgaja ih i oštri im instinkte.
U dobi od oko 3 tjedna psićima počinju izbijati oštri mliječni zubići. Do tog su vremena sisali majku, ali sada to kuju počinje boljeti i ona ih postupno napušta. Neke kuje doje svoju štenad za cijelo vrijeme boravka u leglu, no prirodno je da pojavom zubića u štenadi postupno prestaje sisanje; u dobi od mjesec dana u većine kuja više nema mlijeka i štenad posve samostalno jede pravu hranu. U dobi od oko 25 dana štene, dakle, mora već znati jesti i dobivati pravu hranu, ne samo zato što ga majka više ne doji već i stoga što njezino mlijeko svojim sastavom ne može zadovoljiti mladi organizam u toj burnoj razvojnoj dobi.