Veterinar

Ponekad vlasnici uoče bijele članke koji se još uvijek miču te ih najčešće opisuju kao crviće, a ponekad pronalaze već sasušene članke, koji tada poprime žućkastu boju

trakavica-u-tijelu-psa

Infestaciju pasa i mačaka s trakavicom Dipylidium caninum najčešće ustanove vlasnici jer se stolicom izlučuju članci trakavice koji izgledom podsjećaju na zrno riže ili sjemenku krastavca.
Ponekad vlasnici uoče bijele članke koji se još uvijek miču te ih najčešće opisuju kao crviće, a ponekad pronalaze već sasušene članke, koji tada poprime žućkastu boju. Svakako savjetujemo da se pronađeno spremi u malenu posudicu ili zamota u aluminijsku foliju, te odnese veterinaru, kako bismo po obavljenoj analizi, bili sigurni o čemu se radi.

Rijetko kada viđamo cijelu trakavicu, no kod jako infestiranih životinja, posebno ako im je pojačan rad crijeva ( primjerice kod proljeva) dogodi se da cijele trakavice izađu sa izmetom.
Da bi pas ili maca dobili ovu trakavicu moraju progutati zaraženu buhu. Dakle, ako nema buha, nema ni ovog nametnika.

Kod teških infestacija dolazi do svrbeža u području anusa, pa se oboljela životinja sanjka po guzi i nervozno se okreće prema repu.

Jajašca trakavice izlučuju se izmetom, a zatim ih mora pojesti buha koja je posredni domaćin ovog nametnika. Dipylidium caninum članke izlučuje u određenim vremenskim razmacima pa ih ponekad nema u stolici iako je životinja infestirana. Zbog toga stolicu kontroliramo nekoliko puta u mjesec dana. Ovo je još jedan važan razlog za prevenciju infestacije buhama.

Izvor: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com