Američki staghound (lovac na jelene)

Opis:
Američki staghound nije priznat kao pasmina, ali pripada u pse koji love pomoću vida i koristi se za progon raznovrsnog plijena. Iako nije priznat, neke uzgojne linije se duže međusobno pare od nekih priznatih modernih pasmina. Najbolji način da si predočite američkog lovca na jelene je, da spojite karakteristike škotskog jelenskog hrta s greyhoundom. To je pas za trčanje koji fizički izgleda kao greyhound. Ima duge noge, duboka prsa i snažne mišiće. Staghound ima oštar vid, a neki su primjerci uparivani zbog sposobnosti slijeđenja mirisa na tragu. Može biti bilo koje boje ili uzorka boja u kojima inače dolaze greyhound i škotski jelenski hrt.
Tri su tipa dlake: raščupana koja liči na dlaku škotskog jelenjeg hrta; glatka koja je bliža greyhoundu i "razbijena", koja je između ta dva tipa. Američki staghound ima sve fizičke i mentalne karakteristike koje su mu potrebne da ulovi svoj plijen. Poznat je po tome što razvija brzinu sličnu greyhoundu, no za razliku od greyhounda, neki primjerci imaju nevjerojatnu izdržljivost.

Temperament:
Vrlo miran u kući. Traže ljudsku pažnju i vrlo su privrženi vlasniku. Iako se primarno koristi za praćenje plijena, on je također divan pratitelj. Posljednjih godina porastao je interes za staghounda kao kućnog ljubimca. Dobar je s djecom, ali njegova veličina može predstavljati problem maloj djeci. Mnogi su staghoundovi izvrsni psi čuvari zbog svog odličnog vida, ali nisu čuvari po prirodi, niti su čuvarski nastrojeni.Vrlo su brzi, ali nisu hiperaktivni. Neki ljudi čak smatraju kako je staghound pomalo lijen u kući jednom kad odraste.Nagon za slijeđenjem kod američkog staghounda je nenadmašan, tako da bilo što, što se kreće, može biti smatrano plijenom. Na terenu je hrabar, uporan i vrlo odlučan u slijeđenju bilo čega od zeca do jelena. Staghound je pas čopora pa može prihvatiti druge pse koje poznaje, no ljubimci poput mačaka teško da će ikad biti prihvaćeni - ipak neki staghoundi mirno žive s njima.

Staghoundi su kroz povijest uzgajani samo za jednu stvar - lov! Samo su najbolji lovci išli u rasplod, tako da čak i štenci odgojeni u kući razviju snažni lovački instinkt. Većina staghounda služi za lov na predatore, a ne na plijen. Radije nego da love zeca koji neće uzvratiti borbom, insitiktivno love plijen poput kojota, koji se ponaša kao motorna pila kad je uhvaćen. Staghoundima je potrebno staviti brnjicu kad nisu pod nadzorom ili su pušteni s uzice. Potreban im je poseban ograđeni prostor koji će ih razdvojiti od drugih životinja kad ih vlasnik nije u mogućnosti nadzirati.

Visina/težina

Visina: Mužjaci 26 - 30 inča (67 - 77 cm); ženke 24 - 27 inča (61 - 69 cm).

Težina: Mužjaci 55 - 90 funti (25 - 41 kg); ženke 45 - 75 funti (20 - 34 kg).

Zdravstveni problemi:
Nemaju poznatih genetskih zdravstvenih problema, jer većina staghounda ima čvrstoću križanaca. Pošto su generacijama uzgajani zbog određenih funkcija, američki su staghoundi vrlo zdravi. S obzirom na njihov nizak postotak tjelesne masti u odnosu na udio mišića, staghoundi su osjetljivi na anesteziju. Ne bi smjeli trčati nakon velike porcije hrane zbog moguće pojave torzije želuca.

Životni uvjeti:
Nije pas za stan, ali se može prilagoditi životu u urbanoj sredini, ako ima dovoljno vremena za vježbu u ograđenom dvorištu ili ga se izvodi u šetnje. Najbolje odgovara seoskim područjima. Čupava varijanta se može prilagoditi oštrim zimskim vremenskim uvjetima, dok glatka varijanta zahtijeva dodatnu pažnju tijekom hladnih zima. Većina se drži vani, ali svi preferiraju udobnost života u kući.

Vježba:
Staghound zahtijeva svakodnevnu vježbu kako bi sazrio fizički i psihički. Budući da je smirena životinja, staghound ne treba vježbu da bi potrošio suvišnu energiju, ali živi za trčanje. Jedna je šetnja dnevno dovoljna, no bolje mu je osigurati sigurno mjesto gdje će moći slobodno trčati. Staghound će biti idealan ljubimac za ljude koji često džogiraju ili voze bicikl.

Očekivani životni vijek:
12- 14 godina ili više, ako se za njega dobro brinemo. Poznata je istinita priča o jednoom mužjakom staghounda, koji je postao otac dvaju legala u dobi od 16 godina!

Njega:
Samo povremeno četkanje s vremena na vrijeme, u zavisnosti od tipa dlake.

Porijeklo:
Američki je staghound rezultat križanja škotskog jelenskog hrta i greyhounda s nepoznatim postotkom genetskog udjela. Staghoundi su se najviše međusobno parili od 1700 - tih. On nije izravan potomak čistokrvnog škotskog jelenjeg hrta križanog s čistokrvnim greyhoundom. Kad je Amerika naseljena, škotski jelenji hrt, greyhound i vjerojatno njihovi križanci došli su u Novi svijet. Gonjenje plijena služilo je za zabavu, hranu i krzno. Prvi put ikad kojota su progonili trkaći psi. Psi goniči korišteni su za lov na vuka u drugim zemljama i u Americi, ali kojot je bio novi izazov. Kojot je brži od vuka, a s obzirom na svoju veličinu, bori se žešće od njega. U vrijeme naseljavanja otkriveno je, da križanje vrlo brzog greyhounda s finim kostima, s robusnijim škotskim jelenskim hrtom, daje jako dobrog goniča na kojote na teškim terenima. Od škotskog je jelenjeg hrta također dobio njegovu grubu dlaku i bolju sposobnost njuha. Staghoundi su pareni međusobno i selektivno birani posebno po karakteristikama koje su išle u prilog progonu kojota. Par stotina generacija ovog načina uzgoja dovelo je do stvaranja, kako mnogi kažu, prototipa pasa goniča kojota koji gone pomoću vida. Na taj način rođen je američki lovac na jelene. General George A. Custer koristio je staghounde 1846. godine kao dio svog psećeg čopora, koji je koristio za progon raznih sjevernoameričkih životinja. Staghound je uvijek bio u rukama lovaca i ako ne bude imao dozvolu da goni plijen zajedno s trkaćim psima, staghound će nestati.

Grupa:
Psi koji love pomoću vida.

Priznanje:
Američki staghound nije priznat kao vrsta, iako postoji duže od nekih modernih priznatih pasmina. Uvijek je bio uzgajan zbog svoje namjene, a ne zbog izgleda. Ne postoji standard pasmine i trenutno nema pokušaja da se prizna kao službena pasmina. Mnogi lovci smatraju da bi staghound trebao ostati nepriznat kao pasmina, jer bi tako ostao očuvan kao radna pasmina goniča i ne bi služio za izložbe.

Slike:

staghoundshagmed11.jpgstaghound_saluki.gifstaghound_photosrosaofc3.jpg

 

 

 

 

 


2_staghounda.jpg

 

 

 

 

amer_stag_profil.jpg amer_stag_sareni.jpg